Föräldramördaren – frikänd!

Jag skrev ett inlägg nyligen om föräldramorden i Sandby. Efter mycket sökande så pekade ett par vänliga personer på jobbet mig i rätt riktning och jag hittade en fortsättning på historien. Artikeln nedan publicerades i tidningen ‘Kalmar’ den 28:e september 1870.

Från Borgholm. Sedan Sundhetskollegium förklarat det föräldramördaren Olof Andersson från Sandby, Egby socken, är sinnesrubbad blef Olof Andersson, genom utslag sistliden tisdag, af häradsrätten frikänd från allt ansvar för morden å hans föräldrar. Till kongl. maj:ts befallningshafwande i länet, som om Andersson skulle taga hand, blef förwist; hwadan möjligt är att såwida Andersson icke inspärras såsom wansinnig och samhällsfarlig, han blir återsänd till den kommun inom whilken han föröfwat de gräsliga morden. (Ö.B.)”

Jag tolkar detta som att det vid denna tidpunkt inte är helt avgjort vad man ska göra med Olof Andersson. Ska man spärra in honom på hospitalet eller skicka tillbaka honom till Sandby? Att han dog på hospitalet i Västervik vet vi ju, men när kom han dit? Fortsättning följer (hoppas jag).

[mf] Gustav Georg Nilsson - 1908-2000 > 
[mff] Nils Johan Albert Nilsson - 1878-1969 >
[mffm] Mathilda Christina Johansdotter - 1856-(?) >
[mffmm] Brita Stina Persdotter - 1833-1910 >
[mffmmm] Ingrid Erlandsdotter - 1798-1874 > Hennes syster var Kjerstin Erlandsdotter - 1801-1870 > Hennes son var Olof Andersson - 1833-1917

2 reaktioner på ”Föräldramördaren – frikänd!

  1. Pingback: "Zakris-Oll" – HerrNilsson.net

  2. Pingback: Blev offentligt avrättad – HerrNilsson.net

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s