Emil Gustafsson – ”en mycket skötsam och ordentlig person”

Enligt vad som finns skrivet blev det så att Berndt Emil, nyss hemkommen från Amerika, dog genom en olyckshändelse den 17 januari 1907. Närmare bestämt ”Död genom vådaskott i huvudet” när han rengjorde sitt gevär. Idag hittade jag en notis i tidningen Post- och inrikes tidningar från 14 och 15 december 1906. I notisen uppmanas läsarna att inkomma med eventuella anmälningar om äktenskapsjäv senast den 1 juli 1907. Alltså stod Emil i begrepp att gifta sig.

Vill man spekulera så ser jag två möjliga scenarion.

Antingen är historien än mer tragisk, att det verkligen var en olyckshändelse och att han dessutom var på väg att gifta sig. Eller, så gick det inte som planerat med giftermålet och att detta bidrog till att han tog sitt eget liv.

I Ölandsposten från den 18 januari 1907 hittade jag också en notis om händelsen där man dessutom skriver lite om hans person.

Olyckshändelse
Vid middagstiden i går inträffade i Vanborga utmark en sorglig händelse, i det att svensk-amerikanaren Emil Gustafsson, vid rengöring af ett gevär, handskades med det samma så, att ett skott, som troligen utan G:s vetskap var kvar i geväret, brann af och träffade honom i bakre delen af hufvudet. Döden följde ögonblickligen. G. har endast omkring ett års tid varit hemma från Amerika, samt var omkring 37 år gammal och en mycket skötsam och ordentlig person, hvarför det hända väckt sorg och förstämning inom hela samhället.

[mf] Gustav Georg Nilsson - 1908-2000 >
[mfm] Albertina Wilhelmina Gustafsdotter - 1875-1939 >
hennes bror var: Berndt Emil Gustafsson - 1869-1907

2 reaktioner på ”Emil Gustafsson – ”en mycket skötsam och ordentlig person”

  1. Alf Nilsson

    Jag tippar på olycklig kärleksteorin. Men hur lyckas man skjuta sig själv i bakhuvudet med ett gevär. Kanske är du ett ouppklarat mord på spåren! Släpp inte taget om denna historia!
    Alf

    Gilla

Lämna en kommentar