Westerviks kusin – del 2

För någon vecka sedan fick jag kontakt med en släktforskare som hade information om Gustaf Peter Westerviks kusin, Carl Fredrik Carlsson. Han delade gladeligen med sig av informationen och jag har översatt de mest relevanta delarna här nedan. Jag fick också ett familjefoto på Carl Fredrik, hans fru Lovisa samt deras 6 barn (sysslingar till Albertina Wilhelmina).

Stående från vänster: Albert Theodor, Amanda, Carl Johan August, Henry Frankford, Anna Elizabeth (Betsy). Sittande från vänster: Carl Fredrik, Linda Louisa, Lovisa

”Befolkningstillväxten i denna del av Sverige under 1800-talet var mycket snabb och en brist på odlingsmark utvecklades. Fattigdom kombinerad med religiös oro gjorde att mer än 1 miljon svenskar for över havet till Amerika, där land och religiös frihet var riklig tillgång. Enbart från Kristdala emigrerade hundratals människor, många av dom hamnade i Illinois. Carl och Louisa giftes i juni 1857 och reste omedelbart till New York, via segelbåt från Hamburg på SS Howard.

Resan tog nio veckor och tre dagar och de kom fram till New York den 4 september. De visste redan då att deras destination var Chicago, men de tillbringade minst ett år i New York eftersom deras äldsta dotter föddes där i augusti följande år.

Sedan begav de sig mot Illinois. De reste västerut genom Albany, åkte med järnväg till Buffalo, sedan över sjöarna till Detroit, och sedan med järnväg igen till Chicago. De bosatte sig nära Henry i Marshall County, Illinois, där de hade vänner (möjligen med de andra svenskarna som de korsade Atlanten med, som kanske åkt dit i förväg).

De arbetade och bodde hos en bonde i trakten i 1 år, och sedan for Carl till Kansas, förmodligen år 1860, med en grupp män och tog anspråk på land i Butler County. Han byggde en timmerstuga och tre månader senare återvände han till Marshall County för att hämta Louisa och deras döttrar. Men, efter att ha hört att indianerna hade gjort räder vid de nya Kansas-bosättningarna och massakrerat bosättarna så bestämde han sig för att överge sina planer och stanna kvar i Illinois. Lyckligtvis för oss, annars skulle vi inte skriva detta idag.

Carl odlade på hyrd mark i Marshall och Putnam Counties tills han hade sparat tillräckligt med pengar för att köpa egen mark. Enligt Folkräkningen 1860 bor dom i Magnolia Twp, Putnam County. Carl har då tagit namnet Charley F. Charleyson, och Louisa var listad som analfabet. Tvillingarna Betsy och August föddes i Varna, Roberts Twp, Marshall Counties år 1861, enligt kyrkoböckerna och August Carlsons familjebibel.

Den 28 februari 1871 köpte Carl 80 hektar järnvägsmark i Ford County för 800 dollar. Kartor från 1876 visar att han äger 160 hektar i Dix och 80 hektar i Patton Township, där han bodde, cirka fem ‘miles’ väster om staden Paxton, i ett område som kallas Farmersville. En karta över Patton från 1901 visar att hans land utvidgats till 267 hektar. Senare köpte han ännu mer mark i Dix och Patton Townships tills han så småningom var en av de största markägarna i Ford County, med 427 hektar mark samt bostadsfastigheter i Elliot. Före hans död delade han sina innehav bland sina barn.

Carl och Louisa hade tio barn, varav fyra dog unga. Av de sex som levde till mogen ålder samt gifte sig, har fyra lämnat ättlingar efter sig. Tvillingarna Betsy och August var både robusta och produktiva, vilket gav Carl och Louisa 20 av sina 26 barnbarn. Alla barn som levde till mogen ålder gifte sig med svensk-amerikaner, förutom Frank, som hade en mer exotisk smak och gifte sig med en norsk tjej.

Av Carlsons fem äldsta barn så dog tre av smittkoppor under de sista tio dagarna i mars 1873, tvillingarna var de enda som överlevde. Barnen är begravda i Farmersville Cemetery, i en samling av trettio gravar i en lund med knotiga tallar bland plöjda jordbruksmarker, ungefär en mil söder om Carlson Farm. Det är en lugn plats. Marken är så platt och lös att du kan se silhuetterna från gravstenarna från långt håll. Stenen som Carl uppförde för sina förlorade barn är så sliten idag att de enda tecken man kan läsa med säkerhet är deras namn. Datumen och åldrarna är dolda. Men en transkription som gjorts för tjugo år sedan finns tillgänglig i Ford County History.

Farmersville Cemetery

”Den fjärde av Carls barn att dö i ånga år var Ludwig. Den 30 maj 1888 gick de tre yngre bröderna, Frank, 19, Ludwig, 17 och Albert, 14 till Middlefork vid Vermillionsfloden, som var översvämmad av de senaste regnen, för att fiska. Albert bestämde sig för att simma. Han blev omedelbart tagen av en stark ström. Ludwig hoppade in för att rädda honom men sveptes också under av strömmen. Frank, som var en bra simmare, kastade sig in och, efter att ha simmat över floden två gånger, hittade han Albert och räddade honom. Ludwig omkom, men hans kropp kunde inte hittas, trots ett stort antal genomsökningar, tills kroppen flöt upp till ytan en bit bort två dagar senare. Man kan föreställa sig den tunga psykologiska bördan för en ung pojke som vet att han var ansvarig för sin brors död.

Familjeporträttet i slutet av detta kapitel verkar ha tagits omkring 1888, strax efter Augustus giftermål, och strax efter Ottos drunkning. Louisa dog 24 april 1918, 82 år. Carl dog 30 augusti 1927, strax efter sin 93:e födelsedag, hemma hos sin dotter Linda (fru Harry Parker) väster om Perdueville (strax utanför Paxton), där han levde sedan hans frus död. Han begravdes med Louisa i Glen Cemetery Mausoleum i Paxton.”

Ett stort tack till Greg Dunn som delade med sig av denna berättelsen.

[mf] Gustav Georg Nilsson - 1908-2000 > 
[mfm] Albertina Wilhelmina Gustafsdotter - 1875-1939 >
[mfmf] Gustaf Petter Isaksson Westervik - 1826-1896 >
[mfmff] Isac Svensson - 1794-1873 > hans syster var
Greta Lisa Svensdotter - 1807-? > hennes son var
Carl Fredrik Carlsson - 1834-1927

Lämna en kommentar