Till San Francisco för 298 kronor och 10 öre

Några nya detaljer kring [mff] Nils Johan Alberts resa till Amerika kommer från poliskammaren i Malmö. I deras protokoll får vi reda på följande:

Båten avgick ifrån Malmö den 16:e april 1901. Vi vet sedan tidigare att han lämnade Persnäs den 6:e april och att han var framme i New York den 30:e april. Alltså tog det honom två veckor att ta sig över Atlanten. Det kan hända att båten hade fler stopp på vägen jag inte känner till. Sedan återstår ju resan från New York till San Francisco.

Han reste inte ensam. I protokollet kan vi se att Nils Johan Albert inte var den enda personen från Löt som åkte med samma båt. En 6 år äldre Karl Wilhelm Johansson, fanns också med och skulle även han till San Francisco. Det känns rimligt att anta att dom reste och kanske till och med planerat resan tillsammans. Jag har inte kunnat hitta något släktskap mellan de båda. Enligt 1910 års folkräkning var han hemmansägare i Hagaby N:o 2.

Resan kostade 298 kronor och 10 öre. Antecknat finns också kostnaden för resan; 298 kronor och 10 öre. Detta låter ju som en rätt så bra affär, men en slagning på Statistiska centralbyråns hemsida visar att detta skulle motsvara 8721 kronor i dagens penningvärde (räknat på 1917 års värde så antagligen mer). Vad jag förstår är detta en enkel biljett, så det var nog en rätt dyr historia trots allt.

[mf] Gustaf Georg Nilsson - 1908-2000 > 
[mff] Nils Johan Albert Nilsson - 1878-1969 >

Lämna en kommentar