”Zakris-Oll”

Tidigare har jag skrivit om föräldramördaren Olof Andersson i Sandby. Idag hittade jag ytterligare information när jag bläddrade i Egbys sockenbok.

Tidigare inlägg:

Ur sockenboken: ”Mentalsjukvården var bedrövlig. Om någon blev ”underlig” hölls han fastbunden i sängen och på så sätt kunde en stackars mentalsjuk människa få ligga i flera år. Ett annat sätt var att vakta den sjuke ett dygn i varje gård i socknen. På så vis sköttes år 1870 Olof Andersson, kallad Zakris-Oll, i Sandby.

Han hade varit sjöman men blev sinnessjuk, kom hem och försökte döda sina föräldrar, 79-årige Anders Zachrisson och 69-åriga Kjerstin Erlandsdotter, som bodde ett stycke öster om Sandby. Tillskyndande personer hindrade honom den gången och han togs om hand av sockenborna. Natten mellan 28 och 29 maj tog han sig emellertid ut från Sörgården i Sandby och begav sig ner till föräldrarnas stuga där han dödade både fadern och modern när de låg i sängen och sov, dels genom slag med en stor sten, dels genom flera knivhugg.

Efter det hemska dådet gick han ner till Ransorden och tog en båt med vilken han seglade till Hulterstad. Där greps han på pingstaftonen och fördes till fängelset i Kalmar och kom så småningom till hospital. Där fick han stanna till sin död 1917.

Platsen där föräldrarnas stuga låg kallas än i dag för Zakrisbacken och Zakris horvan.”

[mf] Gustav Georg Nilsson - 1908-2000 > 
[mff] Nils Johan Albert Nilsson - 1878-1969 > 
[mffm] Mathilda Christina Johansdotter - 1856-1924 > 
[mffmm] Brita Stina Persdotter - 1833-1910 > 
[mffmmm] Ingrid Erlandsdotter - 1798-1874 > Hennes syster var Kjerstin Erlandsdotter - 1801-1870 > Hennes son var 
Olof Andersson - 1833-1917

3 reaktioner på ””Zakris-Oll”

  1. Alf Nilsson

    Allt från amerikanska krigshjältar och ikoniska världsstjärnor till galna föräldramördare och dårhushjon. Fortsättning följer förhoppningsvis.
    PS Jag glömde Lenin

    Gillad av 1 person

  2. Pingback: Blev offentligt avrättad – HerrNilsson.net

Lämna en kommentar