Arvet – en rökpipa och en rothatt

Nyfikenheten tog överhand och jag letade reda på [mfff] Nils Magnus Larssons bouppteckning utan någon riksarkivhjälp. Jag har försökt att transkribera hela texten men på ett par ställen har jag inte lyckats (har skrivit ???) så den som vill sätta sina översättarkunskaper på prov är mer än välkommen.

Man kan konstatera, efter att ha läst igenom dokumentet, att Nils Magnus Larsson inte lämnade någon större förmögenhet efter sig. Det blev inte mycket mer än en rothatt och en rökpipa för Mathilda Kristina och Nils Johan Albert.

Personen som benämns som ‘Johan Johansson’ är med största sannolikhet Mathilda Christinas far som i andra källor heter ‘Jonsson’. Förr var man inte så petig, man kunde exempelvis kallas Olsson/Olofsson eller Jonsson/Johansson.

En nyhet för mig är att man, enligt min bedömning, satt ett datum då Nils Magnus ska ha omkommit. Andra källor har bara årtalet 1879 angivet, men i bouppteckningen är det bestämt till den 30:e november.

Instämmer också i morbror Alfs kommentar: ”Motsvarar ungefär 20000 kr idag. Så det var ju inte så mycket om man tänker att en ung änka med ett litet barn skulle leva på det. Dessutom kunde hon ju troligen inte läsa eller skriva, eftersom hon bevittnar ”med handen på papperet”.

Bouppteckning efter Nils Magnus Larsson:

”År 1880 den 7 augusti förrättades bouppteckning efter aflidne sjömannen Nils Magnus Larsson å Wannborga utmark enligt från sjömanshuset i Gefle ankommen skrifvelse omkommet å skeppet Lydia på resa från Sydamerika till hemorten den 30:e november 1879 och efterlemnar nu Enkan Mathilda Kristina Johansson med henne i lifstiden sammanaflade barn Nils Johan Albert född den 23 juni 1878.

För att bevaka den omyndiges rätt inställde sig Johan Johansson i Wannborga utmark enligt Häradsrättens förordnande af den 6 augusti detta år.

Enkan tillsades nu att uppgifva boet sådant det vid hans frånfälle befans vid eds påföljd och skedde nu uppteckning och värdering i ording sin följer nämligen…”

Ölands norra mots häradsrätt 1880
KröreKröre
Ett sylinder ur 88
Gångkläder
Tröja o byxor af kläde12
En rothatt75
En halsduk25130
Diverse
1 kagg 16, En rökpipa 1228
1 skrin 1-50, ett skåp 502
En mattavla 25, brädlappar 2550
1 H baktråg 25, ???75353
Ankommen innestående hyra28214
Fordran av Nils Persson i
Södra Greda innestående
Tjenstehjonslön
375031964
Boets tillgångar34417
Ölands norra mots häradsrätt 1880
Gravationer
Bouppteckningsarvode344
Wärderingsarvode1444
Summa behållning33979

”Att allt i detta bo blifvit riktigt uppgifvet sådant det befans vid den aflidnes frånfälle betygar under edelig förpligtelse af Wannborga utmark dag som ofvan

‘Mathilda Kristina johansson’

med hand å papper.

Undertecknad har vid förestående bouppteckning varit närvarande och har deremot ingenting att anmärka Försökrar af Wannborga utmark dag som ofvan

‘Johan Jonsson’

Att så vara upptecknadt och werderadt betyga

Ormöga och Askelunda dag som ofvan

‘CM Hök’, ‘Joh. Peter Magnusson’

Ölands norra mots häradsrätt 1880
Ölands norra mots häradsrätt 1880
[mf] Gustaf Georg Nilsson - 1908-2000 > 
[mff] Nils Johan Albert Nilsson - 1878-1969 >
[mfff] Nils Magnus Larsson - 1857-1879

8 reaktioner på ”Arvet – en rökpipa och en rothatt

  1. Alf Nilsson

    Motsvarar ungefär 20000 kr idag. Så det var ju inte så mycket om man tänker att en ung änka med ett litet barn skulle leva på det. Dessutom kunde hon ju troligen inte läsa eller skriva, eftersom hon bevittnar ”med handen på papperet”.

    Gilla

    1. Sant, jag tänkte inte på den detaljen ”handen på pappret”… Inte så lustigt heller att det inte var mer eftersom Nils Magnus bara var 22 år gammal. Har förresten snokat reda på Berndt Emil G:s bouppteckning, han hade bland annat ett ”ur med berlock” och en ”klockkedja”, kanske är din klocka. Kommer ett inlägg senare 🙂

      Gilla

Lämna en kommentar