Gifta – med kunglig majestäts tillstånd

När [mff] Nils Johan Albert och [mfm] Albertina Wilhelmina skulle gifta sig verkar det ha inneburit en del pappersexercis. I normala fall finns anteckningar om föräldrarnas godkännande, men inte i detta fallet. I Albökes Lysning- och vigselbok kan man istället läsa:

”Erhållit Kongl. Maj: ts tillstånd af den 18 mars 1898”

Ur Lysning- och vigselboken i Alböke

Tydligen behövde man i vissa fall söka tillstånd för sin vigsel om särskilda hinder förelåg. Vanligen om man var för nära släkt eller om åldersskillnaden var alltför stor. Inget av detta passar dock in i det här fallet.

En teori är att Nils Johan Albert inte hade några lagliga, manliga, förmyndare kvar i livet. Fadern dog redan 1879 varpå han blev fosterson hos sin mormor och morfar. Morfadern, [mffmf] Johan Peter Jonsson dog 1897, året innan vigseln.

Gifta blev de hur som helst – den 17:e maj 1898, med kunglig majestäts tillstånd.

[mf] Gustav Georg Nilsson - 1908-2000 > [mff] Nils Johan Albert Nilsson - 1878-1969 > [mffm] Mathilda Christina Johansdotter - 1856-(?) > [mffmf] Johan Peter Jonsson - 1830-1897

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s